Model Afaceri - Business Circle Network
Logo Business Mentor 700x500

FOLOSEȘTE METODA BUSINESS MENTOR PENTRU A DEZVOLTA PROPRIUL

MODEL AL AFACERII

Business Mentor Masterclass: GALAȚI, BACĂU, PIATRA NEAMȚ, IAȘI

2019/05/07 17:00:49

De ce am nevoie de un MODEL al AFACERII?

Business Mentor Masterclass  – Un proiect Open Source

Conceptele nu devin afaceri de succes pur și simplu, sunt rezultatul unui șir de decizii și consecințe. Un concept pornește de la nevoile prospecților (relația Pain-Gain) care generează VP-ul (angajamentul de plus valoare) și modelul “primitiv” al conceptului –  MVP (Minimum Viable Product).

MVP-ul pivotează până se stabilizează într-un MMP (Minimum Marketable Product) gata de a fi operat la întreaga capacitate. Ulterior se pregătește un nou proces de pivotare în vederea scalării.

Procesul de evoluție a modelului afacerii are nevoie de un plan de acțiune. Acest plan de acțiune noi îl numim “Circuit Afaceri” și este gândit asemenea unei expediții ce are la bază o hartă.

Planșa CIRCUIT AFACERI - Infrastructura Modelului Afacerii

Gândirea vizuală, analitică și creativă pentru dezvoltarea unui plan de acțiune eficient.

Problemă: Lipsa unui instrument care să ajute în procesul decizional atunci când vrem să perfecționăm modelul afacerii. Dinamica accelerată a mediului de afaceri presupune o alternativă la planul de afaceri care este rigid și mult prea elaborat pentru a fi un instrument de lucru.

Soluție: O hartă asemenea unei planșe de joc ce permite înțelegerea și dezvoltarea modelului afacerii  într-un mod simplu și rațional. Ajută la dezvoltarea unui limbaj comun pe care fondatorii sau factorii responsabili de dezvoltarea afacerii îl pot adopta și controla. Acum discuțiile sunt focusate direct pe decizii și implicațiile directe/indirecte ale acestora.

Planșa Circuit Afaceri - Rute, Destinații, Obiective

O călătorie în lumea afacerilor

Problemă: Incapacitatea de a urmării și controla impactul unei decizii asupra unui alt sector din structura modelului afacerii.

Soluție: Planșa “Circuit Afaceri” oferă o imagine de ansamblu a întregului concept al afacerii. Dacă un plan de afaceri este o înșiruire de capitole, acum ai întreaga infrastructură a afacerii chiar sub ochii tăi. Infrastructura din planșa “Circuit Afaceri” este compusă din 10 destinații. Fiecare destinație are mai multe obiective “turistice”. Între destinații și/sau obiective avem rute.  Acum evaluăm destinațiile dar și legăturile dintre acestea. Evaluarea rutelor identifică impactul decizional dintr-o destinație asupra unei alte destinații .  Ne ajută să identificăm punctele critice, “Red Flags” ale deciziilor luate. Afacerile sunt dinamice nu statice așa că avem nevoie de un instrument care să reflecte această interacțiune.

CIRCUIT AFACERI - probleme și soluții

Business Mentor Masterclass  – Un proiect Open Source

Business Mentor are o structură simplă: identificăm o problemă și propunem o soluție. Ulterior o dezbatem și fiecare participant dezvoltă propriul model.

90% dintre startup-uri dau faliment în primii ani. Principalul motiv (80%), incompetența decizională a fondatorilor. Acesta incompetență se regăsește în principalele cauze:

  1.  Lipsa unei nevoi reale a produsului/serviciului propus
  2.  Proasta administrare a resurselor, cash flow-ului în special
  3.  Incompatibilitatea echipe.
  4. Lipsa unei strategii de monetizare
  5. Lipsa unei strategii de marketing, poziționare și networking
  6. Scalare prematură
  7. Lipsa unei strategii de comunicare cu clienții

Cum mă ajută proiectul Business Mentor

Business Mentor Masterclass  – Un proiect Open Source

 Business Mentor este un instrument simplu și permanent de dezvoltare a gândirii antreprenoriale format din trei conectori: 1) Conectăm omul cu liderul 2) Conectăm liderul cu omul de afaceri 3) Conectăm omul de afaceri cu modelul afacerii și clienții.

1. Planșe de Lucru

Avem 3 planșe unde cu ajutorul postit-urilor dezvoltăm un tablou general al liderului. Planșele ne ajută să dezvoltăm gândirea vizuală, analitică și  strategică.

2. Dezbateri

Dezvoltăm convingeri personale care așteaptă să fie validate. Participanții la proiectul Business Mentor au oportunitatea de a dezbate afirmații/convingeri și de a propune alternative.

3. Comunitatea BM

Workshop-urile Business Mentor au ca obiectiv dezvoltarea unei rețele naționale de antreprenori responsabili. În cadrul acestei comunități membrii se ajută reciproc și dezvoltă parteneriate.

Business Expo - Târg de afaceri local

Business Expo – Un mod practic de a promova o idee, un produs/serviciu.

B.EXPO – invită antreprenorii locali  în căutare de parteneri/investitori să susțină un pitch de prezentare. Firmele locale pot să-și promoveze produsele/serviciile. Oamenii de afaceri au oportunitatea de a prezenta o afacere în vederea vânzării sau extinderii.  Membrii comunității sunt invitați să investească în afaceri locale ușor de monitorizat.

×
Sunt de acord Nu sunt de acord